Wat zijn de beste Nederlandse boeken ooit geschreven?

Tegenwoordig worden we omgeven door allerlei amusement. Met een druk op de knop kun je duizenden filmpjes zien. Op de televisie zijn honderdeden zenders. En ondertussen zijn er zoveel social mediakanalen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch blijft het lezen van boeken populair. Er is namelijk niets beters waarmee je zo lekker kunt ontspannen.

Maar welke boeken moet je aanschaffen? Er zijn in de loop der jaren zoveel boeken geschreven, dat het moeilijk is om de juiste keuze te maken. Wij hebben daarom de beste Nederlandse boeken op een rijtje gezet. Wanneer je een van deze boeken kiest, zit je altijd goed!

Eline Vere – Louis Couperus   

Om maar met de oudste te beginnen, Eline Vere. Dit boek toont aan dat nieuw niet altijd beter betekent. Het werd al in 1889 geschreven door Louis Couperus. Dit is een echte klassieker die eigenlijk iedereen gelezen moet hebben. Zelfs in de periode dat dit boek verscheen, was het al gelijk een echte kraker.

Het verhaal

Waar gaat dit boek over? Het hoofdpersonage is Eline Vere. Zij hoort bij de gegoede Haagsche burgerij. Ze is na het overlijden van haar ouders ingetrokken bij haar zus, genaamd Betsy, en haar man Henk. Ze vindt het echter helemaal niet leuk om hier te wonen. Ze probeert de ontsnappen aan de realiteit. Dit probeert ze zoveel mogelijk te doen door te dromen.

Ook haar verloofde maakt haar niet gelukkig. Al met al zit ze niet lekker in haar vel. Ze besluit de verloving daarom te verbreken. Ze gaat op reis met haar oom. Dit draait echter ook uit op helemaal niets. Sterker nog, wanneer ze terugkomt is ze nog ongelukkiger. Ze is fysiek en mentaal helemaal op. Dan ontmoet ze een Amerikaanse man, en wordt alles anders. Of toch niet?

Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Kader Abdolah (eigenlijke naam Hossein Farahani) is een van de bekendste schrijvers in Nederland van de afgelopen jaren. Hij is zeker ook de bekendste schrijver met een migratieachtergrond. Hij groeide oorspronkelijk op in Iran. Waar iedereen strenggelovig was. Zijn vader had een verstandelijke beperking waardoor Kader Abdolah de man in het huis was. Hij had altijd de droom om zijn betovergrootvader op te volgen, deze man was immers ook een schrijver. Vanaf zijn twaalfde levensjaar verdiepte hij zich daarom in allerlei Westerse literatuur. Stiekem luisterde hij ook naar Westerse radiostations.

Een rebel

Hoewel zijn vader een verstandelijke beperking had, was Kader zelf absoluut geen domme jongen. Hij studeerde natuurkunde in Teheran. Een studie die hij succesvol afrondde. Hij hoorde bij een linkse partij die zich afzette tegen de shah en eveneens tegen de ayatollahs. Op een gegeven moment begon hij te publiceren onder het pseudoniem, Kader Abdolah. Deze naam was gebaseerd op twee Koerdische vrienden van hem Kader en Abdolah die allebei geëxecuteerd waren.

De vlucht naar Nederland

Op een gegeven moment moest hij uit Iran vluchten. Hij kwam als politieke vluchteling naar Nederland. Hij ging aan de slag in een museum. Tegelijkertijd probeerde hij de taal machtig te worden. Hij begon in het Nederlands te schrijven om hiermee te oefenen.

Zijn boeken

Je ziet de invloed van zijn leven terug in zijn boeken. Hij behandelt zowel Westerse als Oosterse thematiek. Zijn bekendste boek is Het huis van de moskee. Dit boek gaat over de Islam, radicalisatie en de Islam. Een heel goed boek voor mensen die hier meer over willen weten, en wat voor effecten dit kan hebben op families en de gewone man.

De heilige rita – Tommy Wieringa

Tommy Wieringa is een andere hele bekende hedendaagse schrijver. Hij is bekend van zijn boek Joe Speedboot en Dit zijn de namen. Een van zijn nieuwste boeken is De heilige Rita, ook een echte aanrader.

Dit boek volgt het leven van een aantal dorpsbewoners op het platteland. Er gebeurt eigenlijk helemaal niets in hun dorp. Toch maakt iedereen zich heel erg druk over van alles en nog wat. Op een gegeven moment gebeurt er iets wat de boel echt op stelten zet. Een Russische piloot stort neer midden in een maisveld. Hierna gebeuren er talloze dingen waar de dorpelingen maar nauwelijks van bij kunnen komen.

Het schuim der aarde en ’t hooge nest – Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is vooral bekend van haar boek, ’t Hooge Nest. Dit gaat over twee Joodse verzetszussen. Zij runnen een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Dit adres is gevestigd in een villa in ’t Gooi. Het bijzondere is, deze villa bevindt zich vlak in de buurt van de huizen van allerlei NSB-ers en Nazi-topstukken. Ze hebben niets in de gaten. Uiteindelijk wordt het nest toch verraden. En belanden veel van de families in Auschwitz. Het verhaal gaat over moed en menselijkheid. In een periode waarin zo weinig menselijkheid bestond. Het brengt de Tweede Wereldoorlog echt tot leven.

Het schuim der aarde 

Haar debuutroman is echter ook ijzersterk. Het werd meteen beloond met de Hebban Debuutprijs. Dit is de belangrijkste prijs voor debuutromans. Het verhaal gaat over Anjo die opgroeit op een Braziliaanse zandvlakte. Echter, dit is niet de enigste hoofdpersoon die gevolgd wordt. Je leest ook over de belevenissen van twee hoeren in de grote stad. Ook een agente uit dezelfde stad worst gevolgd. Uiteindelijk worden hun levens met elkaar verworven. Belangrijke thema’s zijn pijn en verlies.

Andere literatuur

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken in het Nederlands geschreven die de moeite waard zijn. Het zijn er te veel om die hier allemaal te behandelen. Maar er zijn een aantal schrijvers, die heel veel goede boeken hebben geschreven. Wanneer je iets koopt van hen, dan ben je verzekerd van veel leesplezier. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het werk van Harry Mulish of Jan Wolkers. Zij staan bekend als de beste schrijvers die Nederland ooit gekend heeft. De aanslag van Mulish is een echte klassieker. Ook Turks fruit van Jan Wolkers is er bekend, en geprezen. Verder is Adriaan van Dis ook een erg bekende Nederlandse schrijver. Al deze boeken zijn het lezen waard!