Bekende Amerikaanse schrijvers

De Verenigde Staten is een relatief jong land. Het is pas kortgeleden dat veel mensen uit Europa naar dit Amerikaanse land trokken. Vergelijk het maar eens met China. Dit land heeft een geschiedenis van honderden jaren oud!

Ondanks de relatief korte geschiedenis heeft Amerika natuurlijk wel een enorme impact gehad op de wereld. Zowel in militair, economisch als cultureel opzicht. Wat dat laatste betreft, ze hebben ook vele goede schrijvers voortgebracht. Alhoewel zij minder bekend zijn in Europa dan in Amerika, heeft bijna iedereen wel een keer van bijvoorbeeld Moby Dick gehoord.

Maar wie heeft Moby Dick geschreven? Dat zullen toch veel minder mensen weten. In dit artikel lees je over bekende Amerikaanse schrijvers en de boeken die zij geschreven hebben.

Ernest Hemingway

Hemingway is waarschijnlijk wel de bekendste Amerikaanse schrijver. Hij wordt niet alleen gezien als een van de beste Amerikaanse schrijvers, sommige beschouwen hem als een van de beste schrijvers allertijden.

Hemingway was een echte avonturier. Hij heeft talloze landen bezocht in zijn leven. Hij vocht onder meer in de Eerste Wereldoorlog, en maakte de gruwelijkheden persoonlijk mee. Dit had een grote invloed op de rest van zijn leven. Hij heeft eveneens, in een latere periode, de Spaanse burgeroorlog meegemaakt.

Ook heeft hij een poos in Parijs gewoond, wat toen beschouwd werd als een van de mooiste landen ter wereld. Verder heeft hij ook tijd doorgebracht op de prachtige Caribische eilanden. Uiteindelijk heeft hij ook nog een poos in Cuba gewoond.

Alle plaatsen waar hij gewoond heeft vormden een inspiratiebron voor zijn boeken. In het boek ‘Dansfeestje’ geeft hij een beeld van het folkloristische Spanje. ‘Parijs was een feest’ is een ander bekend boek van hem. Zoals de titel al aangeeft speelt dit verhaal zich af in Parijs. Zijn bekendste boek ‘De oude man en de zee’ speelt zich af in Cuba.

Hemingway heeft dus een heel bijzonder en avontuurlijk leven geleid. Ook ontving hij een Nobelprijs voor de literatuur op basis van zijn gehele carrière. Helaas liep het niet goed voor hem af. Na een aantal vliegtuigongelukken was hij ernstig verzwakt. Dit was voor hem waarschijnlijk de aanleiding om zelfmoord te plegen.

William Faulkner

Een andere grootheid uit de Amerikaanse literatuur is William Faulkner. Hij ontving eveneens de Nobelprijs voor de literatuur, in 1949. Hij nam allerlei technieken over van James Joyce en Virginia Woolf. Dit leidde tot een bijzondere stijl. Hij maakte gebruik van lange zinnen en experimentele stijlvormen.

Beroemde boeken van Faulkner zijn onder meer ‘Het lawaai en de woede’ (met de decadente familie Compson als onderwerp) en ‘Wilde palmbomen’. Hij schreef ook een aantal korte verhalen.

Mark Twain

Hemingway is een hele bekende Amerikaanse schrijver, maar ook Mark Twain is erg beroemd. Dit zijn wel de twee absolute grootheden uit de Amerikaanse literatuur. Faulkner beschouwde Twain als de vader van de Amerikaanse literatuur. Hij was en is vooral bekend vanwege zijn satire en humor.

Al in zijn eigen tijd was Mark Twain erg bekend. Hij was bevriend met presidenten van de Verenigde Staten. Hij kende ook veel zakenlui, artiesten en Europese adel. Het was dus een graag geziene gast.

Mark Twain is niet zijn originele naam. Hij werd geboren als Samuel Clemens. Hij komt uit een groot gezin van 7 kinderen. Zijn voorouders kwamen uit het Verenigd Koninkrijk. Zelf groeide hij op in het zuiden van de Verenigde Staten.

Hij heeft op heel veel verschillende plaatsen in de Verenigde Staten gewoond. Dit heeft een invloed gehad op zijn literaire werk. Voordat hij schrijver werd, werkte hij onder meer voor een krant. Maar hij heeft ook andere baantjes gehad, hij heeft bijvoorbeeld ook in een mijn gewerkt.

Twain werd wereldberoemd door het boek ‘De beroemde springende kikker van Calaveras County’. Maar zijn beroemdste werken zijn waarschijnlijk ‘Tom Sawyer’s avonturen’ en ‘De avonturen van Huckleberry Finn’. In deze boeken gaf hij kritiek op een koude en individualistische wereld.

Harper Lee

Er zijn ook een aantal hele bekende vrouwelijke Amerikaanse schrijvers. Harper Lee is er daar een van. Zij is met name bekend door het boek ‘To kill a mockingbird’. Ze ontving een Pullitzerprijs voor dit werk in 1961. Het boek is vooral bekend omdat het geldt als een belangrijk onderdeel in de strijd tegen rassendiscriminatie.

John Steinbeck

Ook John Steinbeck had een avontuurlijk en inspirerend leven. Hij was van Duitse en Ierse afkomst. Hij kwam uit een middenklasse gezin. Hij begon al op jonge leeftijd met het schrijven van verhalen. Hij begon met studeren maar maakte dit nooit af, hij wist namelijk zeker dat hij ooit een schrijver zou worden. Zijn eerste baan was werk als journalist. Hij probeerde ook boeken te publiceren maar dit was niet succesvol.

Hij begon daarna met baantjes als schilder, landmeter en fruitplukker. Hij moest immers inkomen vergaren. In zijn vrije tijd bleef hij schrijven. Ook al was dit niet erg succesvol.

Toch wist hij op een gegeven moment het tij te keren. In 1935 publiceerde hij het boek ‘Tortilla flat’. Dit verhaal gaat over boerenwerkers. Het was geïnspireerd op zijn ervaringen met hen. Het is een erg humoristisch verhaal. Hij ontving hier een gouden medaille voor.

Later kreeg hij de Pullitzerprijs voor ‘The grapes of wrath’. Uiteindelijk werd hij beloond met een nobelprijs voor de literatuur. Van een ‘loser’ groeide hij dus uit tot een van de meest succesvolle schrijvers.

Stephen King

Er waren niet alleen in het verleden succesvolle schrijvers in Amerika, vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die veel succes oogsten met hun boeken. Een goed voorbeeld is Stephen King. Hij oogst regelmatig kritiek van experts, maar het grote publiek smult van zijn verhalen. Hij staat bekend als ‘De meester van terreur’.

Zijn bekendste boek is ‘Carrie’. Dit is een moderne klassieker in het genre horrorliteratuur. Dit boek is ook verfilmd. Waarschijnlijk heb je wel eens van deze film gehoord, of hem zelfs al een keer gezien.

Je kent nu een aantal van de bekendste Amerikaanse schrijvers. Er zijn er echter nog meer. Je hebt bijvoorbeeld Edgar Allan Poe en Truman Capote. En Herman Melville de schrijver van Moby Dick. Emily Dickinson is ook wereldberoemd. Al schreef zij voornamelijk poëzie en geen literatuur.