Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het onderzoek?

Een onderzoek bestaat in principe uit twee keer een dagdeel. Het onderzoek wordt verdeeld over 2 weken.

Hoe lang duurt een behandeling?

De gemiddelde duur van de behandeling bedraagt één tot anderhalf jaar. Na iedere twintig behandelsessies vindt een evaluatie plaats. Op grond hiervan wordt een specifiekere prognose gemaakt.

Wat is de wachttijd voor diagnostisch onderzoek?

Het streven is naar een wachttijd van niet langer dan 4 - 6 weken. De gemiddelde wachttijd is 6 - 8 weken. De wachttijd kan per vestiging variëren.

Wat is de wachttijd voor behandeling?

De wachttijd kan verschillen, omdat deze afhankelijk is van het aantal aanmeldingen per regio, het aantal beschikbare plaatsen en van de tijden waarop de cliënt beschikbaar is. Het IWAL heeft een actief beleid dat gericht is op het beperkt houden van wachttijden.

Wanneer wordt de voortgang van de behandeling geëvalueerd?

Na iedere 20 lessen worden lees- en spellingtoetsen afgenomen om de voortgang te meten.

Kan ik een andere behandeltijd aanvragen?

Dit kan altijd. Alleen is het nooit zeker hoe snel u de nieuwe tijd aangeboden krijgt, aangezien we met een vast maandrooster werken. Op volgorde van urgentie en aanvraag proberen wij zo snel mogelijk een nieuwe plaats in het rooster voor u te vinden. Geeft u aanvragen voor wijzigingen dus zo spoedig mogelijk aan ons door.

Wordt Dyscalculie onderzoek vergoed?

Dyscalculie onderzoek is op particuliere basis. In combinatie met dyslexie onderzoek kan een deel worden vergoed, maar er blijft altijd een deel particulier.

Achteraf diagnostisch onderzoek declareren bij mijn zorgverzekeraar. Kan dat?

Nee. Bij vergoeding van dyslexiezorg is sprake van een zogenaamde 'voordeurregeling'. Dat betekent dat voordat het onderzoek plaatsvindt, duidelijk moet zijn of het diagnostisch onderzoek vergoed zal worden of niet. Achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar is daarom niet mogelijk.

Is de LEXY-software ook te koop?

Nee. De LEXY-software maakt deel uit van een gespecialiseerde dyslexiebehandeling die uitsluitend gegeven kan worden door iemand die hier speciaal voor is opgeleid. Om de hoogste kwaliteit van de behandeling te kunnen blijven garanderen, wordt de methode niet commercieel verspreid. Wel krijgen onze cliënten een licentie voor het gebruik van het digitale huiswerkprogramma van LEXY. Met behulp van deze licentie kan een cliënt geheel zelfstandig thuis en op school met de LEXY-software oefenen op zijn of haar eigen computer.

Hoe denkt het IWAL over andere vormen van dyslexiebehandeling?

Effectieve dyslexiebehandeling heeft in ieder geval aandacht voor het lezen en spellen zelf en voor klankelementen in woorden. Het IWAL raadt behandeling door middel van medicatie, bewegingsoefeningen (sensomotorische therapie), speciale brillen en lichtflitsen af, omdat in wetenschappelijk onderzoek geen bewijs is gevonden voor hun werkzaamheid. Deze opvatting is overeenkomstig die van Stichting Dyslexie Nederland, Balans en het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling.

Heeft u nog meer vragen?

Neemt u dan contact op met ons secretariaat op telefoonnummer 020 - 4369470 of stuur een e-mail naar info@iwal.nl